top of page

Museum verslag : Het Stedelijk- en Rijksmuseum

  • annagirl2001
  • 11 jun 2017
  • 5 minuten om te lezen

In het kader van ‘’ga eens cultuur snuiven in een museum” voor CKV hadden ik, Bas, Emma, Luna, Patrick, Jens, Jenske en Karen ons voorgenomen in de voorjaarsvakantie een bezoekje te brengen aan Het Stedelijk Museum. Uiteindelijk toen we daar toch aan het Museumplein waren en we nog genoeg tijd over hadden voordat we eerste beste trein naar huis moesten pakken, besloten we naast Het Stedelijk Museum ook Het Rijksmuseum te bezoeken.

Het eerste wat mij opviel aan het Stedelijk Museum was de buitenkant. Het museum kent een achterkant in een vrij ouderwetse stijl. De voorkant daarentegen is zeer modern en heeft wat weg van een badkuip.

De buitenkant van het Stedelijk Museum

Aangezien Het Stedelijk Museum een museum is met moderne kunst, vind ik moderne voorkant goed het karakter van het museum laat zien. De achterkant blendt qua stijl goed in met de bouwstijl van Het Rijksmuseum.

De collectie van het Stedelijk Museum geldt als een van de belangrijkste verzamelingen moderne en hedendaagse kunst van Europa en bestaat uit ruim 90.000 objecten, daterend van 1860 tot nu: schilder- en beeldhouwkunst, fotografie, film- en videokunst, installaties, werken op papier, kunstenaarsboeken en nog veel meer. De kunstwerken hangen/staan in verschillende zalen. De zalen zijn gecategoriseerd naar stijl/tentoonstelling. Het museum heeft permanente maar ook tijdelijke tentoonstellingen.

Op het moment dat wij het museum bezochten was er een tijdelijke tentoonstelling van fotograaf Ed van der Elsken, genaamd : ‘’De verliefde camera’’. Ed van der Elsken was één van de grootste Nederlandse fotografen en documentairemakers van de 20ste eeuw. De tentoonstelling liet het grootste wereldwijde overzicht van zijn werk zien in 25 jaar. Hij fotografeerde vooral mensen op straat ; van zelfbewuste mensen tot groepen tegendraadse jeugd.

Een foto uit de foto tentoonstelling van Ed van der Elsken

Wat ik zo leuk vind aan zijn foto’s is dat ze een ‘’vintage-vibe’’ hebben. Dit komt doordat veel foto’s zwart-wit zijn, dit geeft een beetje een ‘’oud’’ gevoel. De meeste foto’s zijn rond de jaren zestig/zeventig gemaakt. Door de foto’s kon je deze tijd een beetje beleven. Ik heb van mijn opa en oma veel verhalen gehoord over de kledingstijl etc. van toen (suikerspin haar, leren jasjes, mini rokjes) en ik vond het grappig dat je dit in de foto’s echt terug zag.

Nog een foto uit de fototentoonstelling

Natuurlijk was er naast deze tijdelijke tentoonstelling nog veel meer te bewonderen in Het Stedelijk Museum. Zoals de bekende kunstwerken van De Stijl (de stoel van Rietveld en schilderijen van Mondriaan)

Gênante groepsfoto bij een schilderij van De Stijl

Een leuke toevoeging van dit museum was dat je in in een zaal een soort persoonlijksheids quiz kon doen. Daar kwam dan een term uit die bij jouw persoonlijkheid paste, zoals de ‘’traveller’’. Van die term die bij jouw persoonlijkheid paste moest je dan een kaartje pakken. Dit kaartje was van papier en er zat een soort gekleurd doorzichtig flapje op. Elke term had een eigen gekleurd doorzichtig flapje. Op sommige stukken in het museum zaten er een onleesbare gekleurde teksten op de muur. Indien je door jouw gekleurde doorzichtige flapje keek, kon je de tekst in jouw kleur wel lezen. Dit vond ik een leuke toevoeging want zo kreeg je bij sommige kunstwerken een soort van ‘’persoonlijke boodschap’’.

Er waren in Het Stedelijk Museum genoeg bijzondere kunstwerken te bewonderen. Ik vond deze bloemen op de muur erg mooi. Ze steken mooi af tegen de witte achtergrond. Het kunstwerk is zo simpel, maar hierdoor straalt het juist schoonheid uit. Het laat zien dat je met iets alledaags (zoals deze bloemen) al iets moois kan creëren.

Toen we zo’n beetje alles in Het Stedelijk Museum wel hadden gezien, gingen we door naar Het Rijksmuseum. In de kerstvakantie waren we hier al eerder geweest toen we gingen schaatsen op Het Museumplein. Alleen gingen we de vorige keer een halfuur voor sluitingstijd, hierdoor konden we toen alleen de eregalerij bekijken. Deze keer hadden we gelukkig meer dan genoeg tijd om alles rustig te bekijken. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik vind Het Rijksmuseum van de buitenkant echt heel erg lijken op het Centraal Station.

Het Rijksmuseum

Het Centraal Station

Dit komt omdat ze allebei twee een soort kerktorens hebben met een klok erop. In het midden zit ook bij allebei een soort huis. Ook de kleur is ongeveer hetzelfde. Daarnaast hebben ze allebei gewelfde ramen. Dat de gebouwen zo erg op elkaar lijken komt natuurlijk vooral doordat ze allebei door deze architect ontworpen zijn. Pierre Cuypers bouwde Het Rijksmuseum in 1876 en in 1881 het Centraal Station.

Het Rijksmuseum is het grootste museum van Nederland. Het werd vanaf 2003 tien jaar lang verbouwd. In 2013 was er een feestelijke heropening. Het museum heeft meer dan tachtig zalen en ongeveer 8000 kunstwerken. De bekendste Nederlandse schilders van wie er meesterwerken in het Rijksmuseum hangen zijn Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Genoeg te bekijken dus!

Nu verder naar de inhoud van het museum. Ik vind het fijn dat het museum is ingedeeld op tijdperk. Beneden heb je bijvoorbeeld kunst en voorwerpen uit de Middeleeuwen en Renaissance. Helemaal bovenin hangt de moderne kunst. Als je dus helemaal onderaan begint en steeds een verdieping omhoog gaat loop je dus mee met de geschiedenis. Dit is handig want zo kan je precies de ontwikkeling van kunst zien door de tijd.

Het beroemde schilderij ''De Nachtwacht'' van Rembrandt

Het Rijksmuseum heeft veel beroemde schilderijen in haar bezit, zoals De Nachtwacht natuurlijk. Maar ook vele andere, Het Straatje van Johannes Vermeer bijvoorbeeld. Dit schilderij hadden we ook een keer bij CKV behandeld, het was interessant om hem in het echt te zien. In het echt zijn de kleuren net wat feller en kun je ook echt de structuur zien van het schilderij.

''Het Straatje"' geschilderd door Johannes Vermeer

Ook zag ik het schilderij Pronkstilleven van Adriaen van Utrecht. Hier moest ik ook een keer een opdracht voor maken. (de link naar die opdracht : http://annagirl2001.wixsite.com/inspirare/pronkstilleven) Het was leuk om deze ook eens in het echt te zien en eens goed te kijken naar de weelderige voorstelling op haar doek.

''Het Pronkstilleven'' door Adriaen van Utrecht

Als ik moet kiezen tussen Het Stedelijk- en Het Rijksmuseum, gaat mijn voorkeur toch uit naar Het Rijksmuseum. Ik houd meer van echte klassieke schilderijen dan van moderne kunst en foto voorstellingen. De schilderijen en andere voorwerpen in Het Rijksmuseum zijn meer historisch, er staan vaak mensen of dingen op die je ook in je geschiedenisboek kunt terugvinden. Dit schilderij (De zielenvisserij, Adriaen van Venne) staat ook in mijn geschiedenisboek en hebben we behandeld toen het ging over Kerkhervorming. Daarnaast bezit Het Rijksmuseum ook de vermeende boekenkist waarin Hugo de Groot ontsnapt zou zijn uit Slot Loevestein. Dit is een belangrijk historisch voorwerp waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Ik houd van geschiedenis en ik vond het leuk om de geschiedenis terug te zien in de kunstvoorwerpen en schilderijen.

De ''Zielenvisserij'' van Adriaen van Venne

Al met al was toch ook het Stedelijk Museum leuk om eens te bezoeken. Ik had nog nooit echt moderne kunst of een fototentoonstelling bewonderd, het was een nieuwe ervaring. Van nieuwe ervaringen leer je en dat is zeker ook gelukt. Het was een leuke leerzame dag met twee totaal verschillende musea!


 
 
 

Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 by ANNA-NOA. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Black Round
  • Instagram Black Round
  • Twitter Black Round
  • Vimeo Black Round
bottom of page